În unele texte Lilith este descrisă ca demon, în altele este o icoană a păgânismului. Lilith este una dintre cele mai vechi spirite feminine cunoscute din lume. Rădăcinile sale se regăsesc în celebrul poem epic al lui Gilgameș și este prezentată drept prima femeie a lui Adam.
Lilith, prima femeie creată de Dumnezeu
În tradiția evreiască, este considerată o femeie demonică, deși în alte surse apare ca prima femeie creată pe Pământ. Conform unei legende, Dumnezeu a creat-o pe Lilith drept prima femeie, soția lui Adam. El a făcut-o în același fel în care l-a creat pe Adam, singura diferență fiind că, în loc să folosească ca materie primă numai pământul curat a folosit și gunoi și murdărie.
În mod tradițional, Lilith însemna „noaptea” și este legată de atributele spiritualității, senzualității și libertății, dar are și o parte ascunsă a terorii.
Numele Lilith Lilith a fost prima femeie din lume, creată de Dumnezeu provine din cuvântul sumerian „lilitu”, care înseamnă spiritul vântului sau demonul feminin. Ea este menționată în poemul lui Gilgameș, un faimos poem epic al vechii Mesopotamii, scris jurul anului 2100 î.Hr.
Lilith, femeia demon sau regina întunericului?
Lilith este, de asemenea, reprezentată de ramurile unui copac într-o poveste despre magie. Este descrisă împreună cu alți demoni, deși cercetătorii nu au convenit dacă este vorba de un demon sau o zeiță a întunericului. În același timp, ea apare și în textele vechi evreiești, deci este imposibil să se afle cine a menționat-o pentru prima dată.
În Talmudul babilonian Lilith este descrisă ca un spirit întunecat, cu o sexualitate periculoasă și incontrolabilă. Se spunea că era capabilă să se fecundeaze cu sperma de sex masculin, care nu fertilizează nici o femeie, generând astfel demoni. În felul acesta, ea este considerată mama a mii de demoni.
Femeia este cunoscută în culturile hittite, egiptene, grecești, ebraice și romane. Ulterior, legenda sa a ajuns chiar în nordul Europei. Ea reprezenta haos și sexualitate și se spunea că are puterea de a ameți bărbații. Mitul său este legat de cele mai vechi povești ale vampirilor.
Lilith în Biblie
Lilith apare în Biblie, în cartea lui Isaia 34:14 Animalele pustiei se vor întâlni cu hienele, iar ţapii sălbatici se vor chema unul pe altul.De asemenea, Lilit se va culcaşi îşi va găsi un loc de odihnă acolo, care descrie pustiirea Edenului. De la început a fost considerată un spirit diabolic, impur și periculos.
Geneza Rabbah o descrie ca fiind prima soție a lui Adam. Conform acestui text, Dumnezeu i-a creat pe Lilith Numele unei zeiţe considerată demon de noapte, despre care se credea că bântuie în locurile pustii din Edom; sau animal de noapte care locuieşte în locuri pustii și Adam în același timp. Lilith a fost foarte puternică, o femeie independentă și a vrut să se relaționeze cu Adam pe o bază egală, exact la fel ca și femeile din ziua de astăzi.
El nu a acceptat să fie mai prejos decât ea și din acest motiv, cuplul nu a funcționat niciodată, după cum au scris Robert Graves și Raphael Patai în cartea sa „Miturile ebraice”.
Pedeapsa lui Dumnezeu
Adam s-a plâns lui Dumnezeu: „Însoțitoarea mea m-a abandonat”. Imediat, Dumnezeu i-a trimis pe îngerii Senoy, Sansenoy și Semangelof s-o aducă înapoi Lilith. Au găsit-o la Marea Roșie, o regiune în care abundă demoni lascivi, de la care a născut mai mult de o sută de „lilim” pe zi.
„Întoarce-te la Adam fără întârziere”, i-au spus îngerii, „sau te vom îneca!”
Lilith i-a întrebat: „Cum aș putea să mă întorc la Adam și să trăiesc ca o gospodină onestă, după ce am petrecut acest timpul la Marea Roșie?
Dacă refuzi, vei muri! „Ei i-au răspuns.
„Cum aș putea muri?”, a întrebat Lilith din nou, „dacă Dumnezeu mi-a poruncit să preiau toți copiii nou-născuți și toți bărbații până la a opta zi de viață, cea a circumciziei lor și a tuturor fetelor până la douăzeci de zile?
Promitem să-ți iertăm păcatele. „Îngerii au fost de acord; dar Dumnezeu a pedepsit-o pe Lilith făcând să moară 100 din copiii ei demonici în fiecare zi; și când Lilith nu a putut pune capăt acestei tragedii, ea a devenit plină de ură față de copiii ei.
Imediat după această întâmplare, Dumnezeu decide că a venit vremea să-i creeze lui Adam o nouă soție, pe Eva.
Lilith, un simbol al libertății pentru unele femei
În prezent, Lilith a devenit un simbol al libertății pentru multe grupuri feministe. Datorită nivelului educațional în creștere al populației, femeile au înțeles că ar putea fi independente, așa că au început să caute simboluri ale puterii feminine.
Atracția personajului Lilith a fost percepută de unii artiști care au adoptat-o ca muză. Lilith a început să fie un motiv popular în artă și literatură în perioada Renasterii, când Michelangelo a interpretat-o ca o creatură hibridă, jumătate om și jumătate de șarpe. Artistul italian a pictat-o în jurul copacului cunoașterii, mărind astfel importanța legendei sale.
La rândul său, autorul „Cronicile din Narnia”, CS Lewis, a fost inspirat de legenda lui Lilith și i-a creionat caracterul unei vrăjitoare albe. O femeie frumoasă, dar periculoasă și crudă.
Totuși, mintea lui James Joyce a evocat o imagine mai puțin romantică a lui Lilith, pe care a numit-o „sfântul patron al avorturilor”. Joyce a introdus-o pe Lilith în filosofia feministă și a început procesul de adoptare a ei ca zeiță a femeilor independente din secolul al XX-lea.
Numele lui Lilith apare într-un program național de alfabetizare în Israel și este titlul unei reviste evreice pentru femei. Vechea și legendara femeie demonică a miturilor sumeriene este una dintre cele mai populare teme ale literaturii feministe din ziua de astăzi.
Lilith, fiica diavolului?
Kabbaliștii vorbesc despre Lilith, o altă femeie – fiica demonului – care i-ar fi fost dată lui Adam înaintea Evei şi care ar fi mama lui Cain. Aceasta a vrut cu orice preţ să devină egală lui Adam şi a preferat să-l părăsească decât să i se supună.
Eva a obţinut, fără să vrea lucrul acesta, singura egalitate a bărbatului cu femeia şi anume: suferinţă. Am putea spune, în termeni contemporani că Eva este prima feministă din istorie”, scrie arhimandritul într-un articol publicat, în 2011, în Revista “Mitropolia Olteniei” a Arhiepiscopiei Craiovei, Arhiepiscopiei Râmnicului, Episcopiei Severninului şi Strehaiei, Episcopiei Slatinei şi a Facultăţii de Teologie Craiova. Referiri cu privire la această “Lilith” apar şi în alte cărţi.
De exemplu:
“Primul om creat, citim în Vechiul Testament, a fost bărbatul Adam, după care a apărut femeia Eva. Alte izvoare consemnează ca prima femeie n-a fost Eva, ci Lilith. Numele Lilith, însă, este asiro-babilonian şi reprezintă un demon din mitologia mesopotamiană. Lilith ar fi fost prima soţie a lui Adam şi ar fi născut demoni, nu oameni”, scrie Dan Tarchila în cartea “Nedumeririle unui creştin”.
Şi Dieter Breuers vorbeşte, în cartea “O istorie puţin altfel a vrăjitoarelor şi a prigonirii lor”, despre poveşti şi mituri, făcând referire şi la “Lilith”:
“Talmudul povesteşte că Eva nu a fost nicidecum prima femeie, ci o anume Lilith, şi aceea nu a fost creată din coasta lui Adam, ci era o femeie mândră, cu conştiinţa de sine, care nu avea de gând să se supună soţului său.
Se presupune că Lilith a fost mama lui Cain şi atunci când s-a săturat de veşnicele certuri cu soţul ei, a murmurat într-o zi o formulă magică şi şi-a luat pur şi simplu zborul. În zadar a trimis Dumnezeu trei îngeri pe urmele ei.
Lilith îşi făcuse de lucru la Marea Rosie cu un demon, cu care avea deja mulţi copii. (…) Se pare că ea a fost şi acel şarpe care i-a ispitit pe Adam şi Eva în Paradis”.Potrivit mitologiei, “Lilith” ar fi fost şi şarpele care i-a ispitit pe Adam şi Eva, ipostaza înfăţişată în numeroase opere de artă.
Unele site-uri din străinătate susţin că numele “Lilith” s-ar regăsi în Biblia tradusă în limba engleză, în prorocia lui Isaia despre Edom: “ (…) lilith will settle there and find for herself a place of rest” – “Fiarele din pustiu se vor întâlni acolo cu câinii sălbatici şi ţapii păroşi se vor chema unii pe alţii. Acolo îşi va avea locuinţa năluca nopţii şi îşi va găsi un loc de odihnă” (Isaia 34:14)
Lilith în legendele sumeriene
Se spune că această femeie extrem de frumoasă a fost prima soție a lui Adam și l-a părăsit pentru a deveni conducătoarea demonilor.
Unele poveşti cu vampiri o descriu ca fiind o fecioară înaripată cu picioare de pasăre, în timp ce altele o descriu doar ca pe o fecioară foarte frumoasă. Legendele sumeriene cu vampiri fac referire la un vampir asemănător, cu numele de Gallu. Trebuie spus ca Lilith a fost menţionată de asemenea în manuscrisele de la Marea Moartă.
Mitul lui Lilith este deseori asociat cu faptul că mulţi dintre nou-născuţii care s-au născut noaptea au un ciclu de somn diferit, ei dorm ziua şi stau treji noaptea.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu