luni, 11 mai 2020

Călcâiul lui Ahile, explicație și legenda


Expresia călcâiul lui Ahile se referă la slăbiciunea unei persoane puternice. Se spune că, indiferent cât este de puternic un om, acesta trebuie să aibă o slăbiciune, chiar dacă aceasta este de ordin fizic sau psihic. Această expresie s-a născut odată cu faimoasa legendă a eroului mitic Ahile.
Se spune că Ahile a fot un mare războinic, care a trimis foarte mulți dușmani în Hades, dar datorită slăbiciunii sale de la călcâi și-a pierdut viața. Povestea sa este relatată cu lux de amănunte în Iliada lui Homer, carte care descrie și Războiul Troian.

Mitul generalului Ahile include încercarea mamei sale, nimfa Thetis, de a-și face fiul nemuritor. Există diferite versiuni ale acestei povești în literatura greacă antică.

Ahileida lui Publius Papinius Statius 

Cea mai populară versiune a încercării lui Thetis de a-și imortaliza fiul este redată în Ahileida lui Statius. Acest poem a fost scris între anii 33-34 și din motive necunoscute a rămas neterminat.

Statius este primul care relatează povestea zeiței Thetis, în incercarea sa de a-l face pe Ahile nemuritor. Trebuie să menționăm faptul că Ahile nu era zeu pe deplin din cauza faptului că zeița l-a făcut cu un pământean.

Pentru că zeița a dorit ca fiul său să trăiască veșnic, atunci a luat hotărârea să îl scufunde în râul Styx. Din păcate pentru Ahile, atunci când a fost scufundat în râul magic, zeița l-a ținut de călcâi. Această parte a corpului nu a fost atinsă de puterea nemuririi și s-a dovedit a fi punctul slab al eroului. În timpul războiului troian, atunci când Paris aruncă cu sulița (ghidată de Apollo), aceasta îl lovește mortal pe Ahile în călcâi.

Imperfecțiunea sau vulnerabilitatea umană este o temă comună în folclor. De exemplu, exista Siegfried, eroul germanic din Nibelungenlied, care era vulnerabil doar între omoplați. Războinicul osetian Soslan sau Sosruko din Saga Nart, care atunci când era copil a fost scufundat în apă și foc, de un fierar iscusit, pentru a-l face nemuritor. La fel ca și în cazul lui Ahile, Soslan a fost ținut de picioare.

Aceste părți ale corpului său fost cele mai vulnerabile, care i-au adus sfârșitul. La fel s-a întâmplat și cu eroul eroul celtic Diarmuid, care a fost mușcat de picior de un mistreț veninos. Și acesta a murit.

Alte versiuni ale lui Thetis

Savanții au identificat multe versiuni ale poveștii lui Achille, așa cum este valabil și pentru majoritatea miturilor istoriei antice. Un element cu multă varietate este motivul pentru care zeița a apelat la această tehnică:

  • Voia să afle dacă fiul ei era muritor
  • Voia să-l facă pe fiul ei nemuritor
  • Voia să-l facă pe fiul ei invulnerabil

În Aegimius, un poem epic grecesc fragmentar care a fost atribuit diferit lui Hesiod sau Cercops, povestea este relatată într-un alt mod. Autorul susține că Thetis făcuse mai mulți copii cu un muritor și a dorit să-i păstreze doar pe cei nemuritori. Pentru a-i testa, i-a băgat pe fiecare într-o oală cu apă clocotită.

Fiecare dintre cei testați au murit, dar când a început să efectueze experimentul pe Ahile, tatăl său Peleus, a intervenit furios. 

O altă versiune spune că aceeași zeiță a încercat să-și facă copiii nemuritori prin arderea naturii lor umane. Povestea spune că a luat această decizie pentru că zeița și-a dat seama că muritorii (chiar fiind și copiii ei) nu sunt vrednici de ea. Toate aceste versiuni alternative au ca final modul în care Ahile este salvat de tatăl său.

O altă variantă spune că Thetis încearcă să-l facă pe Ahile nemuritor, nu doar invulnerabil și pregătește o poțiune magică din foc și ambrozie. Peleus o întrerupe și procedura îi schimbă natura parțial, făcându-i pielea lui Ahile invulnerabilă, dar el rămâne muritor.

Cum i-a fost fatală vulnerabilitatea?

În literatura greacă există o variație considerabilă despre locul în care pielea lui Ahile a fost perforată. O serie de vase ceramice grecești și etrusce arată că Ahile este rănit cu o săgeată în coapsa, piciorul inferior, călcâiul sau gleznă. Unii istorici spun că Ahile nu a fost ucis din prima lovitură. Aceasta doar l-a rănit și mai apoi Paris i-a dat lovitura de grație cu sabia.

  1. Ahile a fost în luptă la Troia, iar Paris l-a lovit cu sulița în gleznă, apoi l-a înjunghiat în piept.
  2. Ahile era în luptă la Troia, iar Paris lovit cu sulița în piciorul inferior sau în coapsă, apoi l-a înjunghiat în piept.
  3. Ahile a fost în luptă la Troia, iar Paris lovit cu sulița în gleznă cu o suliță otrăvită.
  4. Ahile se afla la Templul lui Apollo, iar Paris, ghidat de Apollo, lovit cu sulița în gleznă.

Urmarind mitul mai profund

Este posibil, spun unii savanți, că în mitul inițial, Ahile nu era imperfect vulnerabil din cauza faptului că a fost scufundat în Styx, ci mai degrabă pentru că purta armură. Este limpede că această armură nu i-a acoperit și picioarele și orice lovitură care se manifestă prin tăierea tendonului este fatală oricărui om.

Tendonul lui Ahile

Tendonul lui Ahile este o bandă dură de țesut fibros care leagă mușchii gambei cu osul călcâiului (calcaneu). Tendonul lui Achile se mai numește tendon calcaneal. Mușchii gastrocnemius și soleus (mușchii gambei) se unesc într-o bandă de țesut, care devine tendonul lui Ahile la capătul inferior al gambei. 

Tendonul lui Ahile se introduce apoi în calcaneu. Sacuri mici de lichid numite bursae amortizează tendonul lui Ahile la călcâie.

Tendonul lui Ahile este cel mai mare și mai puternic tendon din corp. Când mușchii gambei se flexează, tendonul lui Ahile se trage din călcâie. 

Această mișcare ne permite să stăm pe degetele de la picioare atunci când mergem, alergăm sau sărim. În ciuda puterii sale, tendonul Achilei este vulnerabil la vătămări, datorită alimentării limitate a sângelui și tensiunilor ridicate.


Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu