duminică, 10 mai 2020

Atlas, povestea celui care purta cerurile pe umeri



În mitologia greacă, Atlas a fost titanul responsabil cu purtarea greutății cerurilor pe umeri. Această povară i-a fost dată, de Zeus, drept pedeapsă pentru că a luptat cu titanii împotriva zeilor olimpici.
Zeul a fost cunoscut și ca un om înțelept și fondatorul astronomiei. Pentru Platon el a fost primul rege al Atlantidei. Acest titan a dar numele unui lanț muntos din Nordul Africii, Munții Atlas.

Legenda lui Atlas

Atlas a fost cel mai mare dintre cei patru fii ai lui Iapoetos și al nimfei Climene. Cei trei frați mai mici ai lui Atlas au fost: Epimetheus, Menoetius și Prometeu. Cele mai vechi scrieri susțin că a fost datoria titanului de a ține greutatea cerurilor pe umeri.
O altă variantă, spune că Atlas, împreună cu alți doi titani s-au angajat într-un război cu zeii Olimpului. Miza acestui război a fost supremația cerurilor, dar în cele din urmă, zeii, Zeus , Prometeu și Hades, i-au înfrânt pe titani.
Cei mai mulți dintre titani au fost trimiși în Tartar, drept pedeapsă pentru faptele lor. Tartarul era un abis adânc folosit drept temniță. zeul a avut o altă soartă. A fost condamnat să stea la marginea vestică a Pământului și să țină cerul pe umeri.
Surse variază atunci când relatează modul în care cerul sau cerurile erau susținute de umerii titanului.
În „Teogonia” lui Hesiod, Atlas stă la marginea vestică a pământului, lângă Hesperide, susținând cerul pe cap și pe mâini. „Odiseea” îl descrie pe titan cum stă în mare, ținând stâlpii pământului și ai cerului – în această versiune, el este tatăl lui Calypso.
Tradiția ulterioară și chiar Herodot, îl asociază pe titan cu Munții Atlas din Africa de Nord. Acolo ar fi fost locul unde zeul se odihnea după ce își ispășise pedeapsa, dar pentru că nu a fost ospitalier cu Perseu și-a găsit sfârșitul. Perseu i-a arătat capul Medusei și l-a transformat pe Atlas în piatră. Legenda spune că astfel s-au format Munții Atlas.

Atlas și Hercule

Una dintre cele mai interesante legende despre titan este aceea în care apare în cele 12 misiuni (munci) ale lui Hercule.
În această legendă, Eurystheus i-a cerut lui Hercule să adune merele de aur din grădinile Hesperidelor. Acestea erau sacre pentru Hera și erau păzite de temutul dragon Ladon.
Urmându-i sfaturile lui Prometeu, Hercule i-a cerut lui Atlas (în unele versiuni, tatăl Hesperidelor) să-i aducă merele în timp ce el, cu ajutorul Atenei, susțineau greutatea cerurilor pe umeri. În acest fel, Hercule i-a acordat un răgaz titanului.
Zeul a acceptat cu bucurie misiunea, iar după ce a cules merele de aur, a fost reticent ca să reia greutatea cerurilor pe umeri. Hercule cu greu l-a păcălit. I-a dat niște perne care să-i ușureze povara. Atlas și-a reluat misiunea, iar Hercule nu a mai revenit niciodată. A dus merele de aur la Micene.

Fapte cheie

  • O concepție greșită comună astăzi este că Atlas a fost forțat să țină Pământul pe umeri, nu cerurile
  • Atlas a fost asociat cu Atlantida de către Pluton, iar despre primul rege al Atlantidei s-a spus că este numit Atlas
  • Titanul a fost cunoscut ca fiind „cu inimă tare”, puternic, rezistent
  • Conform tradițiilor, zeul a avut mai mulţi copii: 7 Pleiade, după care stelele unei constelaţii fură numite (Alcyone, Electra, Calaeno, Maea, Merope, Taygete, Sterope), Hesperidele (adesea identificate cu Pleiadele), Hesperus, Hyas, Calypso şi Pasiphae.
  • Se spune că Heracles, interesat să intre în tainele artrologiei, a ținut pe umerii săi Pământul pe tot timpul iniţierii.

Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu